O perspectivă modernă în căutarea informațiilor juridice

  product previewproduct preview

  Un motor de căutare pentru hotărârile ICCJ

  Găsirea de referințe în hotărârile ICCJ este adesea dificilă. Filtrările obișnuite, cum ar fi cele în funcție de județ, interval calendaristic sau tipul instanței emitente, nu mai fac față când vine vorba de milioane de documente. Chiar și în cazul în care știm exact ce căutăm și folosim toate filtrele disponibile, rezultatele sunt adesea de ordinul sutelor de mii. Ajungerea la informație presupune o lectura impresionantă și consumatoare de timp. Prin urmare, soluțiile vechi nu mai fac față la problemele moderne.


  Astfel, introducem un nou motor de căutare: căutarea semantică. În locul găsirii unor documente în funcție de niște cuvinte cheie, căutarea semantică se bazează pe înțelegerea semnificației cuvintelor. Astfel, nu mai e necesar să încerci să intuiești ce cuvinte cheie ar fi folosit un judecător într-o anumită speță, ci poți introduce o frază sau o descriere a cazului și sistemul va găsi documentele relevante.

  Ce este căutarea semantică, mai exact?

  Căutarea semantică depășește limitările căutării tradiționale, permițând utilizatorilor să introducă fraze, descrieri sau înșiruiri de evenimente iar motorul de căutare să identifice documentele care au o semnificație similară. Datorită acestui proces este posibilă găsirea de rezultate bazate pe semnificația cuvintelor.


  La baza căutării semantice stă un model de inteligență artificială capabil să înțeleagă sensul propozițiilor și al frazelor. Astfel, modelul reușește să găsească hotărârile ICCJ în care se regăsesc fraze, similare din punct de vedere semantic, cu cea introdusă de utilizator.


  Atenție, modelul de inteligență artificială a fost antrenat pentru a găsi fraze similare, pornind de la o propoziție sau de la o frază. Înșiruirea de abrevieri, cuvinte sau grupări de cheie nu va produce rezultate la fel de relevante. Pentru astfel de căutări, pot fi folosite filtrele pentru cuvinte cheie.

  Cum funcționează în contextul hotărârilor ICCJ?

  Pentru un avocat, utilizarea căutării semantice în hotărârile ICCJ este simplificată și eficientă. Pur și simplu, introduci o frază (sau mai multe), iar sistemul identifică cele mai semnificative documente. De exemplu, dacă ai o speță referitoare la “contract de locațiune rezidențială”, introduci această frază, iar căutarea semantică va găsi documentele care se referă la aspecte similare, precum “închiriere locuință” sau “contract de închiriere”.

  Cum folosesc funcția de căutare semantică in cadrul dialog-AI?

  Folosirea funcției de căutare semantică este simplă și intuitivă. Odată ajunși pe pagina corespunzătoare, veți fi întampinați de o interfață familiară.


  În panoul din stânga, veți găsi seria de filtre cu care v-ați obișnuit deja: filtrare după instanță, județ, interval calendaristic, tip de document, etc. În partea de sus, veți găsi câmpul de căutare semantică. Aici veți introduce fraza sau descrierea cazului pe care îl căutați. Sub acest câmp de căutare, puteți găsi un alt câmp, de data aceasta responsabil pentru căutarea după cuvinte cheie. Căutarea după cuvinte cheie vine cu doua opțiuni:

  product preview

  Fiecare document găsit este acompaniat de un scor de similaritate, cu valori între 0 (similaritate minimă) și 1 (similaritate maximă).

  Pașii următori

  Odată ce ați găsit documentele relevante, puteți fie să le citiți individual, fie să selectați maxim 10 documente și să inițiați o conversație cu acestea, apăsând pe butonul “Deschide chat”. Vă rugăm să consultați acest articol pentru a afla mai multe informații despre funcția de conversație cu hotărârile ICCJ.

  DIALOG AI SOLUTIONS
  contact@dialog-ai.ro
  © 2024 Toate drepturile rezervate.
  Termeni & CondițiiPolitica de confidențialitate